2019 рік:
2020 рік:
2021 рік:
2022 рік:

25.04.2019

 

Лідерів читання від Запорізької області обрано!

 

24 квітня в обласній бібліотеці для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради відбувся заключний етап обласного читацького марафону "Книжковий Всесвіт дитинства". Він проходить в рамках щорічного Всеукраїнського конкурсу "Лідер читання" і цього року був присвячений 80-річчю утворення Запорізької області. Тому умовами конкурсу пріоритет надавався популяризації творів місцевих авторів. Про важливість вивчення та популяризації творчості письменників рідного краю говорив і голова Запорізької обласної організації Національної Спілки письменників України Олександр Медко, який прийшов привітати кращих читачів області та вручити нашій бібліотеці підбірку щойно виданих книг місцевих авторів.

Переможці міських та районних турів конкурсу, учні 6-х та 7-х класів, що прибули до "Юного читача", у першому турі читацького змагання демонстрували свою обізнаність з творчістю сучасних авторів, а також класичної дитячої літератури, відповідаючи на запитання письмової літературної вікторини.

Шестеро переможців (по троє від кожної вікової категорії), набравши найбільшу кількість балів і, таким чином, вийшовши у другий тур змагання, у формі book-слему презентували свою улюблену книжку. Ті ж учасники, які не вийшли до другого туру, були запрошені до участі у суддівстві виступів своїх однолітків. Оцінювались обґрунтованість та актуальність вибраної книги, культура мови та артистизм номінантів на перемогу, а також креативність подання матеріалу. Найкращими виявились шестикласник з Новомиколаївки Станіслав Пахолка та семикласниця з Приморська Дар’я Стояновська. Друге та третє місця відповідно посіли: серед шестикласників – Антон Назаренко з Вільнянська та Крістіна Сопільняк з м. Пологи, а серед семикласників – Ірина Гура з Гуляйполя та Олександр Панасенко з с. Костянтинівка Мелітопольського району. Переможці марафону були нагороджені Грамотами обласної бібліотеки для дітей "Юний читач", а також отримали в подарунок книги від видавництва "Віват", а восени на них чекає ще й захоплююча подорож до Одеси на Всеукраїнське свято "Лідер читання – 2019". Не залишились без нагород і інші учасники заходу, вони також отримали дипломи та цікаві книги від ОБД "Юний читач".

В перерві між турами юні книголюби, а також бібліотекарі та батьки, що приїхали разом з дітьми, мали змогу відвідати з екскурсією острів Хортиця та інші цікаві місця обласного центру.

Цікаві концертні номери для юних ерудитів підготували артистка ансамблю бандуристів "Божена" обласної філармонії Ірина Скляренко та вихованці бібліотечної театральної студії "Чарівна маска" разом з керівником Богданом Романенком.

Одним словом, свято вдалося. І хоч будь-який конкурс завжди передбачає елемент змагання і визначення переможців, проте аутсайдерів не було, бо всі учасники мали змогу продемонструвати свою ерудицію та знання, а ще отримали нові враження, цікаві знайомства і, звичайно ж, набули певного досвіду та уміння досягати поставлених цілей.

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

24.04.2019

 

В художній галереї обласної бібліотеки для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради відкрилась нова експозиція під назвою "Кольорові перевтілення". П’ятдесят вісім робіт вихованців Вільнянської художньої школи, серед яких – натюрморти, пейзажі, ілюстрації до відомих художніх творів, вітражі, керамічні декоративні вироби, великодні писанки викликали захоплення учнів Відрадненської ЗОШ, що завітали на презентацію до бібліотеки. Під враженням від побаченого та слідуючи підказкам викладачів художньої школи, діти заходились власноруч творити орнаментально-декоративні композиції на гіпсових тарілочках та дерев’яних заготовках під Великодні мальованки.

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

22.04.2019

 

У вербну неділю в обласній бібліотеці для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради життя вирувало на повну. Малеча з англомовного клубу "Балакучі курчата" зібралась на чергове заняття своєї веселої англійської. А потім бібліотекарі запропонували їм погортати сторінки "Кольорових казок" латиського письменника Іманта Зієдоніса. Цього разу читали жовту казку. Як результат – помилувались жовтими кульбабками, виготовили милих жовтеньких курчаток з ниток та паперу і пішли додому з жовтим сонячним настроєм.

А в цей час у бібліотечній творчій майстерні також кипіла робота: вчились прикрашати бісером великодні яйця, а ще знайомились з технікою виготовлення пасхальних мальованок та освоювали орнаменти писанок. Словом, вихідний пройшов цікаво і з користю.

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

 

11b.jpg

 

11b.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

 

11b.jpg

 

11b.jpg

 

18.04.2019

Обласна бібліотека для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради в чергове стала майданчиком для поєднання спільних інтересів та захоплень Запорізької дітвори. Цього разу це була сучасна українська музика. Виступи юних вокалістів ЗДМШ № 3 не залишили байдужими вихованців Матвіївської школи-інтернату, які охоче підхоплювали відомі мелодії. А естрадні композиції з репертуару Христини Соловій, патріотичні пісні "Добрий ранок, Україна", "Не стидайся, то твоя земля" виконувались усім залом на одному диханні.

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

 

11b.jpg

 

09.04.2019

 

В обласній бібліотеці для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради завершився тиждень дитячого читання. Своїх найменших читачів бібліотекарі запросили у магічну подорож сторінками дитячої книги латиського письменника Іманта Зієдоніса "Кольорові казки". Всього у книзі сім історій: Біла казка; Жовта казка; Брунатна казка; Синя казка; Червона казка"; Сіра казка; Ряба казка; Бурштинова казка. Знайомство почалось з "Білої казки". Діти слухали історію, потім малювали біле яйце на білому снігу, а по завершенні пообіцяли, як просив їх автор, написати про свої враження Білому котові, що живе на березі річки Гауї.

Для своїх більш дорослих відвідувачів бібліотекарі також підготували сюрприз. До бібліотечної творчої майстерні завітала знаменита Пеппі Довгапанчоха і запропонувала намалювати свій портрет, з чим юні художники справились на "відмінно".

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

04.04.2019

 

Тиждень дитячого читання в обласній бібліотеці для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради у розпалі! Юним книголюбам є з чого вибирати!

Малеча з групи продовженого дня ЗОШ № 62 разом з бібліотекарем мандрувала казковими стежинками, відгадуючи загадки, підбираючи пари казковим героям та виправляючи помилки, що закрались у казки. А в якості винагороди за активність отримали змогу переглянути лялькову виставу "Вередій".

Бажаючим "оживити" свої фантазії пропонували взяти участь у веселому майстер-класі з виготовлення чудернацьких книжкових закладинок. Тепер смішні монстрики, кмітливі привиди та інша "казкова нечисть" "житиме" серед книжкових сторінок.

Частий гість на бібліотечних заходах, головний редактор запорізької дитячої газети "Клякса" Ольга Волкова, як завжди "розкрутила" дітвору на участь у інтелектуальних конкурсах, а найкмітливішим вручила цукерки та свіжі номери свого видання.

А ось вихованцям Хортицької Національної навчально-реабілітаційної академії пощастило побувати у творчій майстерні відомої запорізької художниці Наталії Коробової, куди їх привела бібліотечна "чарівниця" Мері Поппінс. Наталія Володимирівна, як гостинна господиня, не тільки познайомила дітей із своїм творчим доробком, а й пригостила чаєм та розповіла про свої улюблені книги, а ще запропонувала не боятись втілювати на папері свої найсміливіші фантазії.

Та справжнім сюрпризом для маленьких шанувальників книги стала зустріч з юним письменником з Харкова Микитою Лукашем, автором надзвичайно цікавої книжки "Мішечок історій Мішковинки". Саме її він презентував у "Юному читачі". Неймовірні пригоди дівчинки Мішковинки прийшлися до душі учасникам зустрічі. Вони активно включились у гру, запропоновану автором та бібліотекарями. А ще у дітвори було безліч питань до 15-річного автора, який уклав свій перший контракт з українським видавництвом "Віват" у 14-річному віці. Думаємо, що не в одній юній голівці виникла думка: "А чи не спробувати й мені пофантазувати!"

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

 

04.04.2019

Книжкові спокуси

В обласній бібліотеці для дітей "Юний читач" набирає обертів Тиждень дитячого читання – 2019. Розпочався він 1 квітня з англійського чаювання разом з головною героїнею книги Памели Треверс "Мері Поппінс", яка завітала в гості до вихованців обласної школи-інтернату спортивного профілю. Діти разом з улюбленою героїнею не тільки згадали правила чаювання, а й із задоволенням почитали уривки з цього твору, якому, до речі, в цьому році виповнюється 85 років. А ще пригадали "божевільне чаювання" з книги Л. Керола "Аліса в країні див" та отримали на згадку про зустріч книжкові закладки у вигляді кольорових чашок.

У другий день Тижня бібліотекарі запропонували своїм найменшим відвідувачам – вихованцям дитячого садочка №192 разом з Білосніжкою відправитись у подорож до Казки. На деякий час і самі учасники дійства стали казковими персонажами – маленькими чарівними гномами, які відгадували загадки, зустріли Бабу Ягу із дивовижним дзеркальцем, грали у музично-ритмічні та рухливо-імітаційні ігри, а наприкінці подорожі разом із казковими персонажами із задоволенням переглянули лялькову виставу "Чарівна сметана". Тим часом в іншому залі шестикласники загальноосвітньої школи № 20 екологічного профілю змагатись у брейн-ринзі "Таємниці довкілля, або знайомі незнайомці". Три команди учнів намагались вибороти звання кращого знавця природи рідного краю. Головним експертом цього змагання виступив заступник голови Запорізької обласної організації національної спілки краєзнавців України Віктор Іванович Петроченко, який крім неупередженого суддівства зумів поповнили знання юних екологів цікавими фактами про представників флори і фауни Запорізького краю.

Не менш насиченим видався і третій день Тижня. Захоплюючу екскурсію бібліотечними залами бібліотекарі запропонували учням Лукашівського НВК, які, крім знайомства книжковими багатствами, мали змогу зустрітись із старшим науковим співробітником обласного художнього музею Юлією Мартиненко та почути від неї багато цікавого про таємниці створення книжкових ілюстрацій. В цей же час на молодшому відділі учні гімназії № 31 намагались розплутати зашифроване таємне завдання літературного квесту "Казкова плутанина". А от старшокласники Хортицької Національної навчально-реабілітаційної академії мали змогу поспілкуватись з відомою запорізькою письменницею Ярославою Дегтяренко, яка розповіла з дітям про секрети та реалії письменницького життя та презентувала три свої книги: "Лицарі Дикого Поля", "Ярино, вогнику мій" та "Між двох орлів". Зустріч була надзвичайно цікавою і пізнавальною.

Тиждень дитячого читання "Книжкові спокуси" продовжується! Чекаємо на любителів книги! У нас в запасі ще чимало цікавого для вас!

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg

 

11b.jpg

11.jpg